„Neko me sabotira, možda su Hrvati?“

Otkako su poslednji protesti izbili u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić je pokušavao da pronađe krivce svuda, pa i van granica zemlje, samo da ga ozbiljniji „detektivski rad“ ne bi doveo do Andrićevog venca.

Popularna meta je tako i Hrvatska, pa i mediji koji iz susedne zemlje izveštavaju o događanjima u Srbiji.

Vučić je više puta označio susede kao nekog ko podržava, ali i šalje svoje ljude na proteste, a kao glavni dokaz za to „priložio“ je naslove u hrvatskim medijima koji se navodno raduju „propasti Srbije“. 

Nedavno je na jednom hrvatskom portalu osvanula vest sa naslovom „Vučić kaže da Hrvatska želi uništiti njega i Srbiju“, na šta je duhovit komentar imao i muzičar Vojko V.

On je ovu vest podelio uz komentar „Neko me sabotira, možda su Hrvati“, aludirajući tako na svoju pesmu „Kako to“, odnosno na jedan njen deo: „Neko me sabotira možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni, neko me sabotira“. 

Jedan od hrvatskih medija koji je pomno pratio političke i društvene potrese u našoj zemlji je i portal Index.hr. Osim što su o dešavanjima izveštavali gotovo iz minuta u minut, novinari ovog medija pružali su ozbiljne analize kakve su se retko nalazile i na domaćim medijima.

Novinar Indeksa Gordan Duhaček kaže za 021 da je većina medija u Srbiji pod kontrolom Vučićevog režima, što objašnjava reakciju domaćih medija na pobunu u Beogradu i širom Srbije.

– Srbija nam je susedna zemlja, dakle sasvim je logično medijski pratiti kada se u glavnom gradu bilo koje susedne države događaju onakvi nemiri i pobuna građana kao u Beogradu.

Zapravo je čudno što se to uopšte mora objašnjavati, no mora se zbog podmetanja i laži predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji širi teoriju zavere o tome kako hrvatske vlasti i mediji koordinisano ruše vlast u Srbiji. Kao da nemački mediji inače ne prate proteste u Parizu, da ne pišu komentare na tu temu?

Pa naravno da to čine. To je najlogičnije novinarsko ponašanje. Indeksu je ono što se događa u Srbiji važna tema, a to zanima i naše čitatelje. Nema tu nikakve zavere ili koordinacije s hrvatskim vlastima, koje Indeks uostalom žešće kritikuje nego Vučića – objašnjava Duhaček za 021.

Vučićeva „fiksacija na Hrvatsku“, smatra Duhaček, može se objasniti i „krahom sna o granici Virovitica-Karlovac-Karlobag“.

– Kada nemački medij piše o događajima u Francuskoj ili kada portugalski medij piše o događajima u Španiji, to očito nije mešanje u unutrašnja pitanja tih država, nego najuobičajeniji novinarski rad – dodaje on. 

Ipak, ističe da ga zabrinjava to što značajan deo građana Srbije veruje „Vučićevoj propagandnoj kampanji“.

– Iz hrvatske perspektive je naročito smešno što Vučić tvrdi da Hrvatska ima kao nekakav tajni plan za uništenje Srbije, a Hrvatska nema ni plan za samu sebe i svoju budućnost. Nema Hrvatska nikakvih kapaciteta, a ni ambicija, da ruši vlade u regiji – misli sagovornik 021. 

Kaže i da mu je zabavno u vezi sa Vučićevim novim narativom o Hrvatskoj to što se on hvali time da će Srbija nekad prestići ovu zemlju, a da se to nije dogodilo.

– Srbija nije ekonomski jača od Hrvatske. Vučić svojom ostavštinom proglašava ono što bi se tek nekad u budućnosti moglo dogoditi. On javno likuje zbog neke fantazije koja se odigrava samo u njegovoj glavi – navodi Duhaček.

Proteste u Srbiji vidi kao istovremeno i spoljno i unutrašnje pitanje, ali naglašava da je reakcija službenog Zagreba suzdržana ili nepostojeća. Jedino je, kaže, saborski zastupnik zeleno-crvene koalicije Bojan Glavašević sugerisao da bi Srbiji trebalo blokirati pregovore sa Evropskom unijom zbog policijske brutalnosti.

– Da policija ljude koji su izašli na protest zbog policijskog sata nije brutalno pendrečila i da nije ljude zasula s onoliko suzavca, to bi ostala unutrašnja tema Srbije. Reakcije policije i Vučića su proteste učinili i temom koja prelazi granice Srbije – ističe Duhaček.

Scene na ulicama Beograda ocenjuje kao „gore nego za vreme Slobodana Miloševića“, dok je „Vučić prilično vešt političar, koji se uspešno ulizuje moćnijima od sebe, a iživljava nad onima koje smatra slabijima.

Kada za to bude spremna, dodaje on, Srbija će morati nemirnim putem da ruši Vučića. U razgovoru sa ljudima u Beogradu, ali i prilikom praćenja nezavisnih medija, zaključio je da su protesti bili spontani, te da je povod bio trodnevni policijski čas.

Razloga je, međutim, bilo mnogo. Smatra da je ljudima „dosta Vučića, njegove javne i medijske sveprisutnosti i njegovih laži, koje vređaju pamet građana“.

– Najjednostavnije rečeno, bili su to antivučićevski protesti – kaže Duhaček.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *