Merkelova ŠAMAR Vučiću!

Aleksandar Vučić se u godinama svog učvršćivanja na vlasti dugo držao Nemačke kao ključnog saveznika, a Angelu Merkel više puta isticao je kao uzor i bliskog prijatelja.

Čak je po ugledu na nju u prvim godinama vlasti ostavljao utisak smirenog PPV ili predsednika Vlade držeći spojene prste.

Da stvari više ne funkcionišu kako treba postalo je jasno kada se Vučić u Berlinu sastajao sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom, u dvorištu Angele Merkel, pokušavajući da mimo Nemačke i EU dogovori razmenu teritorija sa Hašimom Tačijem.

Tačijem koji je sada i formalno osumnjičen za ratne zločine nad Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji.

Nakon smene Aljbina Kurtija, jednog od retkih kosovskih političara kojeg ne povezuju sa zločinima nad civilima, u režiji Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Aleksandra Vučića, ratni trojac se u isključivoj saradnji sa SAD i Ričardom Grenelom zaleteo da završi posao razmene teritorija.

„Rešenje“ koje na srednji rok rizikuje da ugrozi mir na celoj teritoriji Zapadnog Balkana. Evropa je reagujući na ideju da Amerika mimo nje rešava problem koji postoji na evropskom kontinentu odlučila da pokaže da to tako ne može. 

Odlučila je Evropa, čitaj Nemačka, da pokaže i Vučiću da napadi na Evropu tokom korona krize i približavanje Kini ne mogu da prođu tek tako. Tako je nakon „izbornih rezultata“ i oštrih reakcija iz Brisela, otkazivanja pregovora u Vašingtonu, Aleksandra Vučića sustigla i oštra reakcija Angele Merkel.

Srbija prvi put nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa EU, Merkelin stranački kadar Ursula von der Lejen izjavila je da je za uspeh EU integracija potreban dijalog svih političkih aktera u Srbiji i saopšteno je da je problem u odsutstvu vladavine prava.

Iz diplomatskih izvora saznajemo da Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 2 pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni izveštaj o Evropske komisije o ovoj oblasti.

Podsećamo, taj izveštaj je Vlada pokušala da sakrije a javnosti je postao dostupan zahvaljujući Stranci slobode i pravde koja ga je predstavila medijima.

Premijeri ovih država su iz tri najjače evropske političke grupacije: Evropske narodne partije, Partije evropskih socijalista i evropskih liberala. Premijeri Vlada koje su rekle ne su: Angela Merkel (Nemačka) i Bojko Borisov (Bugarska), oboje iz Evropske narodne partije; Mete Frederiksen (Danska), Štefan Leven (Švedska) i Sana Marin (Finska), iz Partije evropskih socijalista; Mark Rute (Holandija) i Sofie Vilmez (Belgija), iz grupe Renew Europe tj evropskih liberala.

Po svemu sudeći, nakon izborne noći bez čestitki iz ključnih prestonica Evrope, ova nedelja u Briselu šalje signale da Aleksandar Vučić ostaje sam u svojoj samovolji i da Evropi postaje jasno da on nije rešenje za evropski put Srbije.

Izvor: Direktno

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *