Sudije da sude po ZAKONU, a ne po STRAHU od predsednika

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) pozvao je danas sudije da sude po zakonu, a ne po strahu od pandemije ili od predstavnika izvršne vlasti.

– Narušavanje ugleda, nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa neće pomoći u suzbijanju pandemije, ali će nesumnjivo dovesti do daljeg pada poverenja u ovu granu vlasti i do učvršćivanja uverenja građana o postojanju značajnog političkog uticaja na sudije i tužioce – naveo je CEPRIS.

U saopštenju, CEPRIS je „povodom vesti o odlukama u kojima se sudovi izričito pozivaju na ‘apele’ i ‘molbe’ predsednika Republike navodeći ih kao kao svojevrsni izvor obaveznosti mera donetih u toku vanrednog stanja“, ocenio da vanredno stanje ne ukida samostalnost i nezavisnost sudova.

– Vanredno stanje ne suspenduje niti ograničava samostalnost i nezavisnost sudova, niti ukida njihovu obavezu da sude isključivo na osnovu Ustava, zakona i propisa donetih na osnovu zakona.

Vanredno stanje ne menja ni hijerarhiju pravnih akata koja je obavezujuća kako za sudove, tako i za ostale državne organe – naglasio je CEPRIS.

Kako je još naveo CEPRIS, vanredno stanje ne samo da ne ukida obavezu sudova da se staraju o ustavnosti i zakonitosti rada državnih organa, već se s obzirom na ograničenja ljudskih i manjinskih prava ta obaveza sudova pokazuje kao presudna.

Izvor: direktno

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *