SRBIN OSUĐEN U HRVATSKOJ Prevozio migrante, kombi upao u reku, Avganistanka se utopila pred decom i mužem

Srećko K. (46), državljanin Srbije, u Hrvatskoj je nepravonsžano osuđen na šest i po godina zatvora zbog krijumčarenja 11 migranata i utapanja mlade Avganistanke.

Kaznu mu je, prema pisanju zagrebačkog „Jutarnjeg lista“, izrekao Županijski sud u Sisku a prvostepeno je osuđen za nezakonit ulazak u Hrvatsku, teško delo protiv opšte sigurnosti i prisile prema službenoj osobi. Osim njega, prema sporazumu iz 2019. sankcionisan je i ostatak ekipe – Ivan Đ. (45), Fehmi H. (45) i Danijel P.

Srećko K. se inače skrivao pet dana nakon što je 25. avgusta prošle godine, kombi koji je krijumčario migrante, među kojima je bilo i četvoro dece, upao u reku Kupu.

Nesrećna mlada Avganistanka utopila se naočigled supruga i dece, a ostali migrante iz vode izvukli su policajci.

Srećko K. je sa mesta nesreće pobegao kroz minska polja, ali je u vozilu ostavio mobilni telefon i dokumenta na osnovu kojih ga je sisačka policija i identifikovala, Posle pet dana skrivanja, ušao je u autobus i krenuo ka Srbiji, ali ga je policija zaustavila na graničnom prelazu Bajakovo i uhapsila.

Ubrzo je utvrđeno kako je Srećko K. uopšte došao na ideju migrantima omogući ilegalan ulazak u Evropsku uniju. Naime, Srećko K. i Ivan Đ. su se dogovorili i migrantima u prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini ostavljali su svoje vizit-karte da ih pozovu ako žele da ilegalno uđu u EU.

Ivanu Đ. su se javljali migranti i cena je bila 5.000 evra za prevoz od Gline do granice sa Slovenijom. Grupa se sastala u Zagrebu 24. avgusta, a da bi Srećko K. kombijem „mercedes Vitu“, nemačke fegistacije inače u vlasništvu supruge Fehima H, krenuo ka Glini. Danijel P. mu je preko aplikacije WhatsApp prosledio podatke o dogovorenoj ruti kretanja i mestu gde će ga čekati migranti, dve Iranke i devet Avganistanaca, koji su ilegalno iz BiH ušli u Hrvatsku.

Krenuli su ka slovenačkoj granici, ali ih je ubrzo uočila policija i pokušala da ih zaustavi. Srećko K. je ignorisao svetlosne i zvučne policijske signale, dao je gas, a kada su ga policijska kola sustiugla pokušpao je da ih izgura sa puta. Kod Slatine Pokupske, divljački je vozio po makadamu, pa je kombi uleteo u Kupu. Srećko K. je uspeo da se izvuče kroz suvozačev prozor i pobegne, a mlada Avgnistanka se utopila.

Izvor: Blic

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *