AMNESTIJA ZBOG ŠIVENJA MASKI: Pandemija – razlog za pomilovanje Srpskih zatvorenika

Osuđenici koji se nalaze na odsluženju zatvorskih kazni, mahom za lakša krivična dela, po okončanju vanrednog stanja mogli bi da se nađu na slobodi, i to „zahvaljujući“ korona virusu.

To najavljuju u Ministarstvu pravde, gde za „Blic“ kažu da će Vlada Srbije doneti odluku da li postoje uslovi za amnestiju, kao i da je Ministarstvo pravde spremno da izradi nacrt zakona.

Ukoliko se to dogodi, navode, ukidanje ili umanjenje zatvorske kazne odnosilo bi se na osuđenike koji su dali doprinos u sprečavanju širenja korona virusa.

Međutim, nejasno je da li je pokazivanje odgovornosti kriterijum po kome bi se moglo odlučivati o amnestiji. Tačnije, to do sada nije bio slučaj, s obzirom na Zakon o amnestiji iz 2012. godine, koji je propisao ko se i pod kojim uslovima može amnestirati.

Po njemu, pre osam godina je sprovedena opšta amnestija, koja je obuhvatila skoro 2.900 ljudi.

Da li će Srbija ove godine imati novu amnestiju zatvorenika, za sada nije poznato, ali ono što se zna jeste da bi u tom slučaju konačna odluka bila na predsedniku Srbije, jer je po važećim propisima on taj koji potpisuje pomilovanja.

Da bi ovako nešto moglo da se desi, rekao je pre nekoliko dana aktuelni šef države Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva, kada je odgovarajući na pitanja gledalaca naveo da će po ukidanju vanrednog stanja biti mesta za „pojedine akte milosti za određena krivična dela“, ali i da se takva odluka neće odnositi na osuđene silovatelje, višestruke ubice i pedofile.

Ko podleže amnestiji?

Na tu izjavu se, izgleda, naslonilo Ministarstvo pravde, pa je državni sekretar Radomir Ilić pre tri dana najavio, a Ministarstvo juče ponovilo „Blicu“, šta bi konkretnije to moglo da znači.

– Uzimajući u obzir doprinos osuđenih lica u sprečavanju širenja virusa korona i njihove pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, kao i iskazan visok stepen odgovornosti i solidarnosti u vanrednom stanju, a što se pre svega ogledalo kroz šivenje velikog broja zaštitnih maski i odricanje od obroka, Vlada Srbije će nakon vanrednog stanja doneti odluku da li postoje uslovi za amnestiju, a Ministarstvo pravde je spremno da izradi nacrt zakona – kažu u Ministarstvu pravde, gde navode da se iz amnestije uvek izuzimaju oni koji su počinili najteža krivična dela.

Ukoliko dođe do amnestije, i ako bi se gledao Zakon iz 2012. godine, u praksi bi to značilo da bi jedan broj osuđenika mogao da se nađe na slobodi pre isteka zatvorske kazne na koju su osuđeni, odnosno neki od njih bi mogli biti pušteni odmah po donošenju takve odluke, a nekima bi kazna bila skraćena na pola, nekima za 25 odsto od presuđene kazne…

Sa druge strane, na amnestiju ne mogu da računaju počinioci najtežih krivičnih dela, oni koji su osuđeni na zatvorske kaze od 30 do 40 godina, za dela protiv čovečnosti, protiv polne slobode, nasilja u porodici, proizvodnju i trgovinu drogom…

Izvor: Blic

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *